© 2020 Copyright. Tots els drets reservats CREAMA. Projectes Experimentals.
Descobreix l’apassionant món de l’esport de la Pilota Valenciana al seu pas per les poblacions de:
Llíber, Xaló, Alcalalí, Parcent, Orba i Tormos.
La pilota valenciana és l’esport autòcton dels valencians. Dos jugadors o equips cara a cara competeixen a llançar-se una pilota amb la mà sota
determinades regles, depenent de la modalitat.
La Federació Valenciana de Pilota és l’organització pública valenciana que promou i gestiona la pilota valenciana.
Web Federació de Pilota Valenciana.
|
---|
Modalitats de Joc
Existeixen diverses modalitats de pilota valenciana encara que es poden dividir en dos grans blocs, estil directe i estil indirecte
ESTIL DIRECTE
En l’estil directe els equips estan encarats i s’han d’enviar la pilota d’una meitat del camp a l’altra. Per ordre alfabètic, les modalitats reconegudes per la Federació de Pilota Valenciana són:
Escala i Corda: Practicada en els trinquets amb una corda de vora 2 m enmig de la canxa que separa els dos camps i per damunt de la qual ha de passar la pilota, i que li dona una especial dificultat tècnica. Juntament amb el raspall, compta amb jugadors professionals.
Galotxa: Similar a l’anterior però jugant-se al carrer (natural o artificial).
Llargues: Sembla que és la modalitat més antiga, es juga al carrer, i té com a característica (que les altres modalitats han perdut) l’existència de les ratlles, un tipus de meitat del camp mòbil. Té variants com la Palma i la Perxa. Per a ser la més pròxima a l’origen comuna ha servit de base per a reglamentar el Joc Internacional.
Pilota Blanca: Modalitat practicada a l’Horta Nord, hui dia reivindicada per les Falles al seu campionat de pilota de la Junta Central Fallera.
Pilota Grossa: Modalitat només jugada a la Abdet i a Parcent, encara que la construcció d’anous i reforma d’antics trinquets d’aquesta modalitat està estenent la pràctica. Precursora de les Galotxetes. Consisteix a jugar a les Llargues en un trinquet de grandària reduïda.
Raspall: És l’altra modalitat, a més de l’escala i entenimentada, que compta amb jugadors professionals. Es juga en trinquet o al carrer, i el nom ve del fet que el pilotari ha de raspar el sòl amb la mà per a tornar la pilota, per què sovint va rodant. És la modalitat més dura físicament.
ESTIL INDIRECTE
En l’estil indirecte els dos equips comparteixen canxa i s’enfronten llançant la pilota contra un element (mur), anomenat frontó. Després que la pilota rebote li toca a l’equip contrari.
Per ordre alfabètic, les modalitats reconegudes per la Federació de Pilota Valenciana són:
Frare: Cada jugador colpeja la pilota de manera alterna havent d’impactar aquesta en el frontis per damunt d’una ratlla situada a una alçada de 90 cm i botant dintre dels límits establerts en la canxa. Aquesta modalitat compta amb unes regles similars a les del Frontó, però en una canxa lleugerament diferent: dimensions un poc menors i amb dos bisells, coneguts com a frares en els cantons del frontis que permeten que la pilota faça efectes estranys quan impacte en ells.
Frontó: Aquesta modalitat es diferencia del frontó basc en les dimensions (més curtes) de la canxa i les característiques de la pilota (més ràpida). Existeix una versió utilitzada en campionats amb participants d’altres països anomenat frontó internacional.
En aquesta ruta-experiència es proposa fer un recorregut per diferents
llocs amb un interés cultural de la Pilota Valenciana. Una ruta per les poblacions de Llíber, Xaló, Alcalalí, Parcent, Orba i Tormos, amb arrelada tradició, on descobrir pobles amb història, edificacions per a gaudir de la pilota, en els seus trinquets o carrers on es juga o s’ha jugat.
Cada racó ens aporta coneixement sobre la pilota valenciana. Ens mostra l’art i la història d’un esport mil·lenari, el patrimoni de tots els valencians, el sentiment d’un poble cap a les seues arrels o l’arquitectura dels espais de joc.
Se suggereix entrar en les webs per a poder rebre informació detallada dels horari de les partides de Pilota Valenciana.
[/responsivevoice]La Marina Alta en el seu conjunt en un territori amb una gastronomia d’excel·lent qualitat i amb la fusió i les influències de tots els productes que ací es donen. Tant en la zona interior com més prop de la costa la gastronomia s’adapta al mitjà i els productes de cultiu local són els protagonistes de les receptes més tradicionals.
Ruta Experiencia Tradición Pilota Valenciana Marina Alta
La variada oferta d’hostalatge és un altre gran punt fort de la comarca. Al llarg de la Marina Alta es poden trobar gran varietat d’allotjaments en els quals desconnectar i recarregar piles en ambients únics i molt cuidats.
S’han seleccionat espais on gaudir d’experiències úniques, on descansar i gaudir d’una estada singular. El clima temperat de la comarca amb hiverns de temperatures suaus i estius amb temperatures regulades per la brisa de la mar, fa que l’oferta quant a allotjament siga molt completa.
La Federació Valenciana de Pilota és l’organització pública valenciana que promou i gestiona les nombroses varietats i competicions de l’esport de la pilota valenciana.
A més de tota l’oferta de Pilota Valenciana es pot gaudir d’unes activitats d’oci i cultura durant totes les èpoques de l’any a la Marina Alta. Esdeveniments de diverses índoles esdevenen a la nostra comarca i ofereixen al visitant i al resident una interessant oferta complementària al seu temps lliure on conéixer de primera mà les costum i tradicions locals.
La majoria d’aquests esdeveniments es duen a terme en espais exteriors i ofereixen la possibilitat de conéixer i gaudir del paisatge, territori i gastronomia de manera sostenible.
© 2020 Copyright. Tots els drets reservats CREAMA. Projectes Experimentals.
Este Website utiliza cookies y/o tecnologías similares estrictamente necesarias para que el usuario obtenga una correcta navegación por el sitio web. Más información en Política de cookies...
ACCEPTAR