En aquesta ruta coneixerem la part litoral més escarpada de la Marina Alta. Una combinació de trajectes per a viure una experiència única en contacte directe amb la mar.
S’aprofundirà en el coneixement de la flora i fauna marina així com en l’orografia litoral, el seu passat i les seues llegendes. Sendes, coves, marines, pesqueres, comerç d’alta mar, històries de pirates… tota una combinació per a refrescar-se i descobrir a fons una part molt significativa de la cultura de la comarca.
En vaixellDénia a Xàbia seguint la línia de la costa - 50 minuts | CaminantDénia (final de les Rotes) - Cova Tallada - Les Planes de Xàbia - Port de Xàbia -> 12 km. 4 hores (sense parades) El Poble Nou de Benitatxell: De la Cala del Moraig a la Cala Llebeig + Barranc de la Vídua -> 3 h 50' anada i tornada | En cotxeXàbia: de cala a cala -> En funció del temps que es vulga estar en cada cala. | BicicletaXàbia: de cala a cala -> En funció del temps que es vulga estar en cada cala. |
---|
Per a recórrer els trajectes d’aquesta ruta utilitzarem diferents mitjans de transport:
Barco -> Dénia a Xàbia
Cotxe/Moto/Bicicleta o Bicicleta elèctrica/Segway -> Xàbia de Cala a Cala
A peu -> Sendes del Poble Nou de Benitatxell.
Aquesta ruta es divideix en 3 parts diferenciades:
De Dénia a Xàbia per la mar o per sendes voramar
Recorrent Xàbia cala a cala
Senderes i vistes a la mar pels penya-segats del Poble de Benitatxell
De Dénia a Xàbia
La proposta té dues parts, d’una banda conéixer de primera mà i en contacte directe amb la mar el litoral de Dénia fins a la Cova Tallada.
El trajecte es pot realitzar seguint una senda senyalitzada des del final de la zona de les Rotes fins a arribar a la cova mateixa. És necessari portar calçat còmode per a la pràctica de senderisme així com calçat que es puga banyar per al tram final del trajecte.
En la temporada estival cal realitzar reserva prèvia en la web: http://www.denia.net/cova-tallada5
Des de la Cova Tallada s’inicia una senda que puja a la zona de les Planes de Xàbia i d’ací s’accedeix a un mirador a tota la badia de Xàbia des d’on comença una senda que permet arribar al port de Xàbia.
D’altra banda, altra opció consisteix a prendre un vaixell en el port de Dénia i fer el recorregut fins a Xàbia admirant la zona rocosa de les Rotes, seguidament la Cova Tallada i a continuació el cap de Sant Antoni. El trajecte finalitza en el port de Xàbia.
Es pot tornar de nou a Dénia o continuar la ruta cap a les cales de Xàbia. El vaixell permet portar bicicletes per això es pot fer el següent tram de la ruta amb bicicleta. Es poden consultar els horaris en https://www.mundomarino.es
Recorrent Xàbia Cala a Cala
Per a aquest tram de la ruta es planteja la idea de realitzar-lo amb bicicleta normal o bicicleta elèctrica. La idea és conéixer la part litoral de Xàbia al complet.
La ruta s’inicia en el Port de Xàbia on es podrà gaudir d’una platja de pedra fina i aigües cristal·lines, la platja de la Grava. Es tracta d’una platja urbana envoltada de tota mena de serveis i que ofereix a l’usuari una opció còmoda de gaudir de la mar.
Seguidament i a pocs metres amb bicicleta ens trobem amb la platja del primer Muntanyar de 2km de longitud. Es tracta d’una zona semiurbana i oberta de grava i roca que s’estén des de la desembocadura del riu Gorgos fins a la platja de l’Arenal.
En el seu vessant més meridional trobarem una gran bassa excavada, coneguda com els Banys de la Reina. Aquesta zona va ser un assentament comercial en la segona meitat del s. I a. C., on s’elaboraven salaons i salsa de peix.
El Parador de Turisme de Xàbia marca el límit entre la grava i les roques del primer Muntanyar i la platja urbana d’arena fina “L’Arenal”. Una platja situada en ple passeig marítim on gaudir de múltiples serveis.
Després de la platja de l’Arenal comença un recorregut per les cales d’accés més complicat però d’un gran valor natural i paisatgístic. Es tracta de les platges del “Segon Muntanyar” d’1km 700m, espais semiurbans i oberts de roca al sud de la platja de l’Arenal, compostos per un litoral rocós de tosca (pedra formada per arena fossilitzada).
Just a continuació del “Segon Muntanyar” apareixen dos caletes contigües, connectades per litoral de pedra:
Caleta I: Cala rústica de grava i roca situada al final de l’Av. Ultramar. L’accés es recomana que continue sent amb bicicleta i l’últim tram es realitza per un xicotet passeig marítim d’uns 100 m. Des d’ella s’accedeix al Mirador de Cala Blanca. La seua longitud és de 80 m. aproximadament.
Caleta II: Cala rústica de grava, bitles i roca. Es caracteritza pel seu braç de pedra tosca que ix cap a la mar a mena de barrera, per la qual cosa les seues aigües solen ser tranquil·les i cristal·lines. El seu accés es realitza a peu des de la Caleta I. També es pot accedir a ella des del Mirador de les Caletes, per unes escales. Té una longitud d’uns 40 m. aproximadament.
La ruta contínua ara amb el tram més llarg amb bicicleta fins a accedir a la següent cala, Cala Sardinera. Es tracta d’una xicoteta cala verge de grava i bitles situada en la vessant nord del Cap Prim o de Sant Martí. L’accés a aquesta cala es realitza a peu des del Mirador de la Creu del Portitxol, a través d’una senda que discorre al costat d’una naturalesa original i intacta. Antigament era el millor lloc per als sardinals, xarxes fines que es calaven dues vegades al dia, a l’eixida i posta del sol, d’ací l’origen del seu nom. La seua longitud és de 200 m.
Per a prosseguir amb la ruta es tornarà de nou al Mirador de la Creu del Portitxol i es continuarà en direcció al Cap de la Nau. La següent cala a visitar és la cala Barraca o Portixol. És una cala rústica de grava, bitles i roca situada entre el Cap Prim i el Cap Negre. Enfront de la cala, trobem l’Illa del Portitxol (300 metres) de gran interés botànic i arqueològic. Altament recomanada per a la pràctica del submarinisme. La seua longitud és de 900 m.
El recorregut finalitzarà en la Cala Granadella, cala rústica d’aigües cristal·lines, ideal per a la pràctica de tub respirador o busseig. Està situada en la zona més meridional de Xàbia. S’accedirà a ella a través d’una carretera del mateix nom, que es pren des de la Ctra. Cap de la Nau, a uns 2 km aproximadament abans d’arribar a ell. Des de la mateixa carretera de la Granadella es pot accedir al Mirador i des del pàrquing de la cala comença la ruta de senderisme del Castell de la Granadella. La seua longitud és de 160 m.
Senderisme des de la Cala Moraig a la Cala Llebeig del Poble Nou de Benitatxell
Aquest tram de la ruta, forma part del SL-CV50. De la Cala Moraig a la Cala Llebeig hi han 2 km de distància i de la Cala Moraig al Barranc de la Viuda hi han 3,4 km d recorregut.
L’inici es realitza des de la part superior de la carretera que baixa cap a la cala del *Moraig, d’ací s’accedeix a una senda indicada en la qual el recorregut permet gaudir de les magnífiques vistes, vegetació autòctona i també endinsar-se en xicotetes coves usades antany per pescadors.
La paret vertical permet obtindre una visió plena de l’horitzó amb unes vistes espectaculars a la Mar Mediterrània. La senda arriba a la Cala Llebeig, des d’ aci, es pot continuar la ruta pel Barranc de la Vídua, en el terme municipal de Teulada-Moraira.
[/responsivevoice]
La gastronomia de la zona litoral de la Marina Alta és rica en guisats, arrossos i elaboracions a base de peixos i mariscos.
Hi ha receptes que es van transmetent en el temps i receptes de nova creació. Els productes de la mar són els protagonistes i la seua frescor i qualitat són un dels punts forts per a completar amb èxit una visita a la comarca.
Acantilados Sendas Dénia Xàbia Benitatxell La Marina alta
Les opcions d’allotjament en la zona litoral de la Marina Alta són molt extenses ja que és l’àrea tradicionalment més turística. Per aquest motiu existeix un ventall molt ampli per a triar entre allotjaments i categories d’aquests.
La proximitat a la mar està garantida ja siga en apartaments turístics, hotels, hostals, càmpings o situant una caravana pròpia en els espais habilitats per això.
Després d’una àmplia visita al litoral és el moment de relaxar-se amb activitats de spa i benestar personal. En les diferents poblacions es poden trobar centres de teràpies, spa o centres de relaxació.
A més existeixen empreses en les quals adquirir productes cosmètics de Km. 0 directament relacionats amb la flora de la Marina Alta.